woensdag 6 april 2011

Kopvodden?

Ik wilde het dit in blog maar eens hebben over hoofddoekjes. Hoofddoekjes? Ja, hoofddoekjes!
Er wordt me de laatste tijd zoveel onzin geschreven over hoofddoekjes dat ik het hoog tijd vond om mijn visie over deze vorm van hoofdbedekking maar eens met u te delen, mijn beste lezer(es).

Moslima’s dragen hoofddoekjes, niet allemaal, maar toch wel een groot deel van de in Nederland en de wereld verblijvende moslima’s. Er wordt in de media over het algemeen nogal laatdunkend gedaan over het dragen van zo’n ding, met name vanuit PVV-hoek. Nu we op TV ook worden vergast door het o zo gemiste rechtse geluid wordt er steeds meer klinkklare onzin de ether in geslingerd. Met name het giftig sarcasme van PowNews is daar bij simpelweg stuitend te noemen.

Laten we nu simpelweg eens kijken waar het vandaan komt, het dragen van die hoofddoek en of het eigenlijk wel zo specifiek Islamitisch is.

De Islam is ontstaan in Saoedi Arabië. Een land dat gekenmerkt wordt door het feit dat het eigenlijk niets anders is dan één grote zandbak. Woestijn, woestijn en nog eens woestijn. O ja, en hier en daar een oase. Met name in plaatsen als Medina en Mekka, die zo mooi op de handelsroute naar Oman en Jemen lag waar Joodse en Christelijke handelaren heen trokken om de wierook te kopen die zo nodig was voor hun respectievelijke erediensten.

De bovenstaande alinea behelst twee belangrijke zaken. 1. In een woestijn is het handig om volledig lichaamsbedekkende kleding te dragen. Dat deed men daar al vóór dat er sprake was van de Islam. Tot zover niets Islamitisch dus.
2. Toen Mohammed zijn openbaringen kreeg was hij, als zoon van een handelaar, veelvuldig in contact geweest met Joodse en Christelijke handelaren. Dit verklaart eenvoudig waarom de teksten in de Koran zoveel gelijkenissen vertoont met wat in de TeNaCh en het Nieuwe Testament staat.

Waarbij ik kom aan het volgende. Ook het Jodendom is onstaan in een woestijnklimaat. Ook de Hebreeën (uit wie het joodse volk is ontstaan) droegen lichaamsbedekkende kleding om zich te wapenen tegen stof, zand en verzengende hitte. Het Jodendom heeft het bedekken van het hoofd uiteindelijk ver-religieust (mooi woord hè?). Orthodox joodse vrouwen dienen nog steeds hun hoofd te bedekken. Ook in de Tempeldienst en de Sjoel (synagoge) was het de bedoeling dat mannen het hoofd bedekten, met name tijdens het gebed. Zij gebruiken hier nog steeds de tallied voor. Joodse mannen dragen keppeltjes. Ook dat is een hoofdbedekking vanuit religieus standpunt gedragen.

Het Christendom is voortgekomen uit het Jodendom. Daar bestaat geen twijfel over. Jezus was een jood, leefde, werkte en stierf als een jood. Ook hij heeft in de Tempel en de Sjoel zijn tallied gedragen. In het Christendom is het, bij sommige gezindten, nog steeds gebruikelijk dat vrouwen hun hoofd bedekken in het aanschijn van God. In Oost-europese Orthodoxe kerken dragen vrouwen nog steeds vaak een hoofddoek als zij de deur uit gaan. Meer cultureel bepaald tegenwoordig, maar het komt daar wel vandaan.
In westerse christelijke kerken gebeurt het nog steeds dat vrouwen een hoed dienen te dragen als zij naar de kerk gaan, met name bij Christelijk-Gereformeerden en de zogenaamde artikel 31 gemeenten.
In (Rooms)Katholieke kerken zien we dit gebruik nog steeds bij bisschoppen en kardinalen, die wanner zij spreken vanuit hun leergezag een mijter dragen en daarbuiten een keppeltje. Ook zien wij bij verschillende monniken het gebruik van hoofdbedekking bij het bidden van het brevier om nog maar niet te spreken van de vrouwelijke ordes en congregaties.

Terug naar de Islam. Het bedekken van het hoofd vanuit religieus oogpunt staat niet eens heel direct in de Koran. Er staat dat vrouwen én mannen zich decent dienen te kleden om geen aanstoot te geven. Dit in tegenstelling tot de Tora, waarin tot op het laatste zoompje wordt aangegeven hoe een jood zich dient te kleden.

Het betekent kortweg dat het bedekken van het hoofd zich in alledrie de godsdiensten van Het Boek, Jodendom, Christendom, Islam een religieuze functie heeft, maar dat ze bij alledrie uiteindelijk voortkomt uit de geografische achtergrond waarin zij zijn ontstaan. Dat het gebruik van de hoofddoek uiteindelijk religieus is geduid is derhalve niet erg. Zeker niet als we eens bekijken wat bijvoorbeeld het Jodendom en het Christendom zoal door de eeuwen heen verjoodst en verchristelijkt heeft.

Iemand die een hoofddoek draagt, kan dat vanuit religieus oogpunt doen, dat is zeker waar, maar het mag uiteindelijk dan toch voornamelijk een cultureel gebeuren genoemd worden. Tot diep in de jaren tachtig ging mijn moeder de deur niet uit zonder een lap stof om haar hoofd heen te knopen. In haar geval om te voorkomen dat haar kapsel zou verwaaien of verregenen (geografische reden), maar ook omdat zij nog heel lang heeft geloofd dat dat het vereiste modebeeld was voor vrouwen zoals zij (culturele reden).

Leven en laten leven. Dat is mijn conclusie als het gaat om het al dan niet dragen van een hoofddoek. In de Nederlandse maatschappij hebben we tal van subculturen waarin mensen rondlopen in opvallende kleding waarin ik nog niet dood gevonden zou willen worden.

Als mensen hun geschiedenis een beetje kennen dan weten ze dat dat al eeuwen lang het geval is in Nederland.

In de 17e eeuw kwamen allerlei verdreven bevolkingsgroepen naar Nederland omdat wij hier een tamelijk praktisch tolerante maatschappij hadden. Sefardische Joden uit Portugal en Spanje (maar ook verdreven Moslims), Ashkenazische Joden uit Oost-Europa. Hugenoten uit Frankrijk die daar vervolgd werden. Katholieken uit Duitsland en Scandinavië, die daar hun leven niet zeker waren. Allemaal kwamen ze naar Nederland.

Aan het begin van de 17e eeuw groeide Amsterdam in twintig jaar tijd drie maal uit zijn voegen. Geen inburgeringscursussen, geen uitkeringen, niemand sprak de taal, iedereen moest werken voor de kost. De Criminaliteit rees de pan uit, want er was simpelweg niet voor iedereen werk in zo’n korte tijd, net zo goed als het aantal daklozen.

Als Wilders cs en de rechtse ballen van PowNews en Wakker Nederland daar nu eens iets over zouden lezen dan komen ze maar tot één conclusie: al die buitenlanders hebben uiteindelijk alleen maar geleid tot wat wij nu onze Gouden Eeuw noemen. Zij zijn op geen enkele wijze een gevaar geweest voor onze samenleving. Zij hebben een enorme verrijking betekent voor onze taal, ons cultureel erfgoed en de staatskas.

Terug naar de hoofddoek. Ik stel bij deze voor dat iedere weldenkende Nederlandse vrouw de volgende keer dat ze naar de Hema gaat een hoofddoek draagt en dat iedere weldenkende Nederlandse man bij de plaatselijk moskee gaat navragen van wie ze die enige gehaakte petjes kunnen bekomen die moslim-mannen met enige regelmaat over hun schedel trekken.

Persoonlijk ga ik eens op zoek naar een onvervalste bisschopskeppel.

Pax Tecum

Martijn

8 opmerkingen:

  1. Verplichte hoofddoekjes staan ook in de Bijbel (1 Kor. 11). Daar staat trouwens voorts in dat wie de rustdag (sabbat) schendt, ter dood moet worden gebracht (Ex. 31:14). Het is, als met vrijwel iedere discussie tegenwoordig, een kwestie van stug selectief doorredeneren totdat je gehoor zo murw is geworden dat niemand meer iets kritisch toetst.

    Jij redeneert als een verlicht denker. Maar met verifieerbare argumenten voer je een op voorhand verloren strijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben ik niet met je eens. De geschiedenis leert ons ook dat uiteindelijk de rede het wint.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Even zien. De Verlichting heeft het een jaar of 50 volgehouden. Voor het mooi doe ik Aristoteles en Confucius er nog bij, beide ook goed voor zo'n 50 jaar ieder. De scholastiek, zowel in het oosten als hier, tel ik hiervoor niet mee - ik ga ervan uit dat je dat wel met me eens zult willen zijn. 150 jaar redelijkheid, in 4000 jaar geschreven geschiedenis.

    Ik hoop dat je gelijk krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hahaha! Je hebt volkomen gelijk. Maar ik denk toch dat er meer aan de rede is op te hangen. Stoppen van martelingen in rechtzaken, stoppen van heksenverbrandingen, herinstelling van de Bisschoppelijke hierarchie, afschaffen van de slavernij, algemeen kiesrecht voor zowel mannen als vrouwen, enz. enz. enz. zijn wat mij betreft allemaal voorbeelden van waar de rede heeft overwonnen op de onderbuik.

    Het is een tamelijk arbitrair lijstje dat ik hier nu geef. Ik denk dat als ik er even voor ga zitten dat ik nog veel meer voorbeelden kan bedenken.

    Ik help je trouwens wel hopen dat ik gelijk krijg.

    Ik weet bijna zeker dat over 20 jaar geen haan meer kraait over hoofddoekjes (dat verlichte westerse moslima's ze ook niet meer dragen) en dat de rede gewonnen heeft van abjecte ideeën zoals die de wereld ingeslingerd werden door Janmaat, Fortuijn en Wilders.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat laatste ben ik volkomen met je eens - en dan vind ik 20 jaar nog onwaarschijnlijk lang. Wat ik niet met je deel (maar stiekem wel bewonder) is je hoopvolle mensbeeld, want daar zullen naar mijn overtuiging weer andere, uit door overheden uit machtsconsolidatie aangeblazen angst voortspruitende abjectheden voor in de plaats komen.

    Op jouw lijstje valt, vermoedelijk met inbegrip van wat je er allemaal nog bij zou kunnen zetten, wel het een en ander af te doen. Zo had bijvoorbeeld de afschaffing van de slavernij veel meer met machtspolitiek (Unionisten) te maken dan met oprechte empathie met slaven. Ook de, voor de bühne als redelijk ogende, voortvloeisels uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zijn doortrokken van geschiedvervalsende zinsbegoochelingen.

    De tijd heelt veel wonden, en dat is maar goed ook anders raken we niet uitgejankt. Maar om alleen op grond daarvan aan te nemen dat het allemaal wel een keer goed komt is, naar mijn vaste overtuiging, een misvatting.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat de Unionisten betreft heb je gelijk als het over de USA gaat. Hier in Nederland was het het gevolg van de rede.

    En ik begrijp je redenaties goed. Af en toe heb ik hetzelfde. Het komt nooit meer goed. Toch blijf ik die hoop hebben. Vooral omdat ik zie dat we het met zijn allen een stuk beter hebben dan laten we zeggen 100 jaar geleden.

    Er zullen altijd idioten blijven opstaan maar zolang wij een scheiding der machten hebben (hebben we al eens eerder over gesproken en is een product van de rede geweest) zal het hier in ieder geval niet voorkomen dat we ontaarden in een dictatuur. Naar alle waarschijnlijkheid in ieder geval.

    Ik snap dat mijn hoop wellicht wat naief zou kunnen overkomen, maar ik zie nu al breuken tussen de PVV en haar electoraat ontstaan. Het duurt niet lang meer of er is niets meer van over. Mark my words!

    En geschiedenis is altijd vervalst. The winner gets to write the historybooks. En ieder land doet dat weer anders. Filips de 2e wordt in de spaanse geschiedenisboekjes als een held vereerd. Hier in Nederland is hij een abjecte, godsdienstwaanzinnige demagoog.
    Wie heeft er gelijk?

    De hoop, het bijna zeker weten, dat de rede zal overwinnen is mijn utopie wellicht. Zal het dan toch onhaalbaar blijken te zijn, vindt ik het nog zo'n waardevol beeld dat ik me er graag voor blijf inzetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dank je wel trouwens voor je reacties. Zo weet ik dat ik in ieder geval door één intelligent mens gelezen wordt. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je schrijft leuk (vind ik) en komt met uitgewerkte opvattingen. Bovendien ken ik je irl - al met al voor mij voldoende redenen om je blog te volgen en erop te reageren als ik denk er iets aan te kunnen bijdragen.

    De afschaffing van de slavernij in Nederland ging indertijd uitsluitend om handelsbelangen - in zekere zin op zichzelf een redelijke afweging maar het humanitaire aroma is in de geschiedenisboekjes toegevoegd. Maar inderdaad, de trias politica is - herkomstig uit de Verlichting (Montesquieu) - een product van de rede, al is deze inmiddels wel gevaarlijk aangetast.

    Dit laatste baart mij - je weet het - de grootst mogelijke zorgen. Waar jij verwacht nooit te zullen ontaarden in dictatuur, vrees ik dat we daar geleidelijk en onherroepelijk in terechtkomen, zelfs zonder dat door te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen