dinsdag 29 maart 2011

Brief aan Bas Eenhoorn

Geachte Heer Eenhoorn,
"U mag vinden wat U wil." Dat is het adagium dat al sinds twee eeuwen Koninkrijk der Nederlanden hoog in het vaandel staat van partijen ter linker zowel als ter rechter zijde van het politieke spectrum.

Dat mensen ongeremd en ongefundeerd mogen zéggen wat ze vinden is een "verworvenheid" sinds Pim Fortuin, zwaar gecultiveerd door Geert Wilders.
Het één en ander betekent dat mensen geen blad voor de mond nemen en hun meningen de digitale wereld in sturen nog voor dat zij goed hebben nagedacht over hun argumenten en dat zouden zij wellicht wat minder moeten doen of eerst beter moeten nadenken.
Tot zover ben ik het met U eens.

Dan nu mijn boze reactie: hoe haalt U het in Uw hoofd om als waarnemend burgemeester mij (en anderen) via de media te moeten melden dat ik moet stoppen met het leveren van kritiek op nog te installeren wethouders.

Het is een feit dat het verleden van Helene Oppatja niet helemaal zuiver op de graat is (golfbaanperikelen) en dat op Kees van Velzen zware verdenkingen rusten van baantjesjagerij.

Dat zijn feiten en daar MAG ik iets van zeggen. Het heeft geen pas dat U mij dat tracht te verbieden. Het is duidelijk dat U kennelijk ook niet helemaal (of beter gezegd: helemaal niet) door hebt hoe de modene media van invloed zijn op het maatschapelijk debat en hoe weldenkende burgers via die media commentaar leveren op datgene wat volksvertegenwoordigers doen. U bent ook een volksvertegenwoordiger.

Door dit soort opmerkingen plaatst U zichzelf boven die functie waarmee U zichzelf losweekt van dat volk. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn. Als VVD-er bent U de vertegenwoordiger van dat smaldeel van het electoraat dat op VVD gestemd heeft. Als (waarnemend) burgemeester zou U ook mij moeten vertegenwoordigen.

Juist U zou nu boven de partijen moeten staan (als is dat natuurlijk lastig met partijgebonden burgemeesters).
Juist U zou zich rekenschap moeten geven van wat intelligente burgers van Alphen aan den Rijn te zeggen hebben over de gang van zaken in de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.

Het gaat derhalve niet aan dat U in diezelfde media weet te melden dat mensen hun mening niet meer mogen geven over zaken die zo klaar zijn als een klontje, namelijk de totale verwijdering van politici van hun eigen electoraat, met name als ze de baantjes binnen (bereik) hebben.

Ik eindig mijn bericht aan U met vriendelijke groet, maar sluit af met een welgemeend: FOEI!

Martijn

3 opmerkingen:

  1. Een burgemeester is een bestuurlijke, en geen politieke functie. Hij is immers niet gekozen maar benoemd. Hieruit volgt principieel dat hij helemaal niemand vertegenwoordigt. Dat hij voorts geluiden probeert te smoren die hem niet welgevallig zijn is een pavlovreactie die je bij iedere bestuurder aantreft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @alfed

    Strikt genomen heb je gelijk, ware het niet dat de verschillende partijen de beschikbare burgemeestersposten onderling verdelen én dat de wet een burgemeesterskandidaat verplicht een actieve rol binnen een politieke partij te spelen.
    Dat alles maakt de burgemeester als functie een politiek beladen bestuurlijke functie, kortweg een politieke functie.

    Datzelfde geldt voor ministers en staatssecretarissen, zij kunne nvan buiten de partijen worden aangetrokken voor een ministerspost of staatssecretarispost, maar dienen dan wel nog even lid te worden van één der coalitiepartijen. Ook een minister en een stattssecretaris zijn in wezen technisch gezien bestuurlijke functies.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vooropgesteld: geen ergernis zo groot aan machtselitaire oprispingen, en geen wantrouwen zo groot in bestuursbolwerken, als de mijne. Ik raak slechts in verwarring waar je hem aanspreekt op zijn vertegenwoordiging van het VVD-electoraat. Die hoedanigheid zit namelijk niet in het burgermeesterschap besloten. Dat bij benoemingen zoveel mogelijk de bestaande politieke verhoudingen - per consensus - worden betracht doet daar m.i. niets aan af.

    Overigens is mij een wettelijke verplichting een aktieve rol binnen een politieke partij te spelen niet bekend. Art. 63 Gw schrijft slechts het nederlanderschap voor.

    BeantwoordenVerwijderen